به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، معرفی رشته معماری و آشنایی با دروس معماری برای تصمیم گیری در انتخاب این رشته پر طرفدار مهم و تاثیر گذار است. دانش و اطلاعات درباره رشته ای که در آن تحصیل خواهید کرد، در روند آینده شغلی شما تاثیر بسزایی خواهد گذاشت.
«معماری، هنر افراشتن و آراستن بنا توسط انسان است.» (جان راسکین) از اولین باری که بشر، برای خود، سرپناهی تجسم کرد، هنر معماری آفریده شد و با ساخت آن، وجهه عملی پیدا کرد. از همین رو معماری را می توان هنر و فن طراحی ساخت بناها، و یافتن پاسخی هماهنگ برای پاسخگویی به نیازهای کارکردی و زیبایی شناسانه است. به همین دلیل معماری دو وجه فنی و هنری را شامل می شود و در آموزش آکادمیک برای کارشناسی معماری، از رشته ریاضی و همچنین از هنرستان امکان ورود به این رشته وجود دارد.
در حقیقت، «معماری، ساخت یک سازه در محیط نیست. بلکه خلق مجدد خود محیط است» (شان لالی) که وابسته به نیاز کاربر میباشد.
واژه عربی «معماری» از ریشه «ع-م-ر» به معنای آبادانی و ساخت است. واژه فارسی آن «مهراز» از دو واژه «مه» (برزگ) و «راز» (سازنده) بوده که کاملاً همتراز با واژه لاتین آن یعنی architect میباشد. این کلمه که ترکیبی از «arch» (سرپرست) و «tecton» (سازنده) است که تعبیر امروزی آنها «مهندس معمار» خواهد بود.
آینده شغلی در رشته معماری و رشته معماری داخلی
برای موفقیت در رشته معماری و داشتن آینده شغلی روشن، بسیار مهم است که دوره تحصیلی پرباری داشته باشید. در ادامه مباحث و دروس تحصیلی را در دو رشته معماری و معماری داخلی کاملا معرفی خواهیم کرد. اما بسیار مهم است که شما بتوانید در طول تحصیل خود به نرم افزارهای معماری کاملا مسلط شوید. با یادگیری نرم افزارهای بیشتر شما ابزار بیشتر و بهتری برای طراحی پلان ها دارید. همچنین می توانید به راحتی پلان های آماده را ویرایش کنید تا راحت تر به آنچه که دلخواه مشتریان شما است برسید.
در رشته معماری شما با یادگیری نرم افزار می توانید حتی در دوران دانشجویی نیز کسب درآمد کنید. ساخت آبجکت های آماده، طراحی پلان و طراحی تکسچرهای آماده از راه های کسب درآمد برای دانشجویان معماری است.
پس از پایان دوران دانشجویی، لازم است بدانید که مهندسین معماری، مانند مهندسین عمران پروانه نظام مهندسی نمی گیرند. اما از موقعیت های شغلی متنوع این رشته می توان به راه اندازی یا سرپرستی دفاتر مشاوره معماری، مدیریت و اجرای پروژه های معماری، همکاری در بخش معماری سازگار با محیط زیست، طراحی پارک ها، میادین و المان های شهری، طراحی تک بناها و انجام پروژه های معماری داخلی، انجام کارهای آموزشی و پژوهشی.
امروزه بسیاری از مشاغل نیاز به دانش بینارشته ای دارند و رشته معماری نیز از این قائده مستثنی نیست. بنابراین برای موفقیت شغلی در رشته معماری، مطالعه بینارشته ای، فعالیت در مسابقات معماری، تسلط به نرم افزارها و خلاقیت بسیار مورد نیاز است.
گرایش های تحصیلی رشته معماری در کارشناسی
به طور کلی، رشته معماری دارای دو وجه هنری و فنی است. هر جا نام «مهندسی معماری» و زیرشاخههای آن بیاید، حتماً واجد این دو بخش هستند. باید گفت که معماری درست و اصولی، بسیاری جنبههای دیگر از جمله روانشناسی را نیز دربرمیگیرد. بدون توجه به عناصر زیباییشناسانه و عناصر فنی و علمی، نمیتوان هیچ بنای ماندگاری را ساخت یا حتی طراحی کرد.
در سال های اخیر در دفترچه انتخاب رشته، اکثر رشته های دانشگاهی که دارای گرایش های متفاوتی هستند، مانند مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر یا مهندسی متالوژی به صورت یک رشته کلی درآمده اند. از این رو که انتخاب گرایش برای شرکت کنندگان در کنکور شاید پیچیده و دشوار باشد، وزارت علوم تصمیم گرفته است تا تمام متقاضیان این رشته ها در ابتدا وارد رشته شوند. پس از گذراندن درس های عمومی و آشنایی بیشتر با رشته تحصیلی، در سال سوم دانشگاه گرایش ها انتخاب می شوند و به صورت تخصصی تحصیل در گرایش مورد نظر ادامه می یابد.
اما رشته دانشگاهی معماری، از این قاعده مستثنی است و در دو رشته معماری و معماری داخلی(طراحی داخلی) در دفترچه انتخاب رشته ارائه می شود. خوب است بدانید که بیشتر سهمیه ورودی معماری داخلی در دفترچه انتخاب رشته از طریق هنرستان است. بنابراین اگر مصمم هستید که در کارشناسی در رشته معماری داخلی تحصیل کنید، برای موفقیت در این رشته وجه هنری قوی تری از توانایی های ریاضی خود لازم دارید.
گرایش های رشته معماری در کارشناسی ارشد
در صورتی که قصد تحصیل در رشته معماری دارید، احتمالا کنجکاو هستید که درباره زیر شاخه ها یا گرایش های این رشته بدانید. رشته معماری طبق چارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دارای این زیررشتهها میباشد:
۱. معماری
۲. معماری داخلی
۳. معماری منظر
۴. معماری اسلامی
۵. معماری فناوری
۶. معماری پایدار
۷. معماری مسکن
چنانچه قصد ورود به رشته معماری در کارشناسی ارشد را دارید، بهتر است که با رشته کارشناسی متفاوت، در کارشناسی ارشد به سراغ معماری نروید. دانشجویانی که در کارشناسی رشته معماری تحصیل کرده اند، درک بالاتری از ماهیت فضا، مبانی و مفاهیم معماری دارند. بنابراین در کارشناسی ارشد به طور دانستن این مفاهیم برای دانشجو الزامی است.
دروس رشته معماری در دانشگاه و مقایسه دروس رشته معماری و معماری داخلی
دسته بندی دروس رشته معماری در کارشناسی، همانند اکثر رشته ها به این صورت است: دروس عمومی، دروس پایه، دروس اصلی، دروس تخصصی، دروس اختیاری. در رشته معماری و معماری داخلی، برخی از واحد های عمومی، پایه و اصلی مشترک هستند. اما دروس متفاوت هستند که این دو رشته را متمایز می کنند. همانطور که پیش از این گفتیم، رشته معماری داخلی وجه هنری تری از رشته معماری دارد و بنابراین دروس آن نیز بیشتر به این وجه می پردازند. همچنین چنانکه اکثر ورودی های کارشناسی معماری داخلی از هنرستان می آیند، دروس پایه ریاضیات نیز در دروس پایه این رشته گنجانده شده است. از جمله این دروس که با رشته معماری مشترک نیست می توان به واحد های زیر اشاره کرد:
دروس پایه معماری داخلی: هندسه کاربردی، ریاضیات و آمار، هندسه مناظر و مرایا، مبانی معماری، فرم و فضا، مبانی معماری داخلی، نماد شناسی، عکاسی 1، مقدمات طراحی معماری، عکاسی 2، مقدمات طراحی معماری داخلی، انسان طبیعت معماری داخلی، انسان طبیعت آرگونومی
دروس پایه رشته معماری: بیان معماری 1، بیان معماری 2، بیان معماری 3، مقدمات طراحی معماری 1، مقدمات طراحی معماری 2، مقدمات طراحی معماری 3، اسکیس 1، اسکیس 2، ارائه معماری به کمک رایانه، انسان معماری و طبیعت
دروس اصلی و تخصصی رشته معماری داخلی: حجم شناسی و ماکت سازی، آشنایی با معماری جهان اسلامی، شناخت مواد و مصالح، آشنایی با تاریخ معماری، تاریخ مبلمان، آشنایی با تاریخ معماری تزئینی(جهان و ایران)، تنظیم شرایط اقلیمی(تاسیسات مکانیکی)، تنظیم شرایط محیطی(نور و صدا)، آشنایی با معماری تزئینی معاصر(ایران و جهان)، تئوری معماری داخلی، باغ آرایی(ایران و جهان)، متره و برآورد، محوطه سازی، بیان معماری، بیان معماری داخلی 1، بیان معماری داخلی 2، طرح معماری(رلوه)، طرح معماری داخلی 1، اصول فنی ساختمان 1، مقررات معماری داخلی، گرافیک معماری داخلی، طراحی معماری داخلی 2، عناصر مدولار و پیش ساخته، مرمت و نگهداری معماری داخلی، اصول فنی ساختمان 2، آشنایی با طراحی صنعتی، مدیریت کارگاه، طراحی معماری داخلی 3، طرح تغییر عملکرد معماری داخلی، پایان نامه
دروس اصلی و تخصصی رشته معماری: مبانی نظری معماری، معماری جهان، معماری اسلامی 1، معماری اسلامی 2، معماری معاصر 1، معماری معاصر 2، فرآیند طراحی در معماری، نقشه برداری، تنظیم شرایط محیطی، تاسیسات الکتریکی(نور و صدا)، تاسیسات مکانیکی ساختمان، سیستم های ساختمانی، ایستایی، مقاومت مصالح و سازه های فلزی، طراحی ساختمان های بتنی، متره و برآورد، مدیریت و تشکیلات کارگاهی، مصالح ساختمانی، ساختمان 1، ساختمان 2، تحلیل و طراحی روستا، طراحی معماری (1،2،3،4،5)، مبانی برنامه ریزی فضاهای شهری، طراحی فضاهای شهری، آشنایی با اصول حفاظت و مرمت، طراحی فنی، طراحی نهایی
در پایان شرح دروس این دو رشته باید به این نکته اشاره کرد که لیست دقیق این دروس در هر دانشگاه متفاوت است. لیست تهیه شده با استفاده از چارت معماری داخلی دانشگاه علم و فرهنگ و چارت معماری دانشگاه گیلان تهیه شده. در واقع این شرح دروس بیشتر جنبه آشناسازی شما با دروسی که در دانشگاه با آن مواجه خواهید شد دارد. بنابراین جزئیات آن متغیر است.